Prvi festival klasične muzike na Mećavniku

Pon, 09/09/2013 - 18:56 -- MRS

BEOGRAD - Po uzoru na filmski festival "Kustendorf" prvi put ove godine održaće se festival klasične muzike "Boljšoj" na Mećavniku na Mokroj Gori od 13. do 15. septembra, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

U Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu predstavljen je program festivala čiji je inicijator proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Festival je pokrenut sa idejom da promoviše mlade talente iz srednjih muzičkih škola i akademija u Srbiji i Republici Srpskoj, a pošto je generalni pokrovitelj Gasprom, odlučeno je da tema takmičarskog dela festivala bude ruska klasična muzika, a naziv festivala "Boljšoj".

Za tri nagrade: zlatu, srebrnu i bronzanu babušku na prvom festivalu takmičiće će se 60 mladih muzičara koji su se prijavili na konkurs. Ove godine nije bilo prave selekcije, uslov je samo program ruske muzike, od narednog festivala namera osnivača je da postane internacionalni kao i da takmičari pošalju video snimke zadatog programa za selekciju.

Direktor festivala Mirjana Kusturica izjavila je Tanjugu da je na Mećavniku sve spremno za trodnevnu muzičku feštu na otvorenom, napravljena je velika bina i sedišta i jedino loše vreme može sprečiti da se zvuci prelepe muzike razlegnu planinom.

Organizatori festivala žele da Mokru Goru "okupaju" muzikom, da se muzika čuje u svako doba dana, jer će pored takmičarskog dela festival imati i revijani, uvažene goste iz inostranstva.

U glavnom festivalskom programu učestvovaće češki nacionalni simfonijski orkestar sa dirigentom Janom Kučerom, ruski pijanista Jurij Rozum i Kusturica i "No smoking orkestra" koji će održati koncerte na glavnom trgu Drvengrada. Na otvaranju festivala na Mećavniku nastupiće Divna Ljubojević sa svojim horom Melodi.

U takmičarskom delu učestvovaće 60 mladih muzičara u različitim kamernim ansamblima i solisti na različitim instrumentima, biće mnogo harmonikaša, violinista, vokalnih solista, a svi će izvoditi rusku klasičnu muziku. O najboljim takmičarima odlučivaće žiri u sastavu: profesori Zoran Komadina, Viktor Bajler i Rita Kinka, predsednik.

Kako će festival izgledati najavile su danas pre konferncije za novinare mlade umentice Dina Čubrilović, klavir i Ana Perković, sopran koje su u Muzičkom paviljonu na Kalemegadu izvele nekoliko kompozicija slavnih ruskih kompozitora Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmanjinova i Petra Iljiča Cajkovskog.

Organizatori su pozvali publiku da dođe na trodnevnu muzičku feštu na kojoj će svi koncerti biti besplatni. (Tanjug)