Arhiva - Apr 5, 2012

Hag : Tribunal traži novu lekarsku ekspertizu za Šešelja

Čet, 05/04/2012 - 22:37 -- MRS
seselj

Prvostepeno sudsko veće Haškog tribunala je zatražilo da bude izvršena nova lekarska ekspertiza zdravstvenog stanja optuženog lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šeselja. Sekretarijatu Tribunala je naloženo da imenuje odbor od tri lekara koji bi u najkraćem mogućem roku, a najkasnije za 30 dana od dostave zahteva, trebalo da podnese izveštaj o proceni zdravstvene sposobnosti Vojislava Šešelja da boravi u pritvorskoj jedinici.

Dejanović : Spremna sam da odgovorim svim obavezama

Čet, 05/04/2012 - 22:27 -- MRS
dejanovic2

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je izjavila da je u potpunosti spremna da odgovori svim obavezama u periodu dok bude vršila dužnost šefa države , kao i da preuzme odgovornost u skladu sa Ustavom i zakonima. Ona je u intervjuu za RTV B92 izrazila nadu da za vreme dok bude zamenjivala predsednika Republike neće biti bezbednosno delikatnih situacija koje bi iziskivale ozbiljne mere.

Tripoli : Odbačen zahtev MKS-a za izručenje Saifa Gadafija

Čet, 05/04/2012 - 21:42 -- MRS
gadafi

Libijske vlasti su danas odbacile zahtev Međunarodnog krivičnog suda za izručenje Saifa al-Islama Gadafija, sina bivšeg libijskog lidera Moamera el Gadafija i visokog rukovodioca pukovnikovog režima. Prelazni nacionalni savet u Tripoliju je taj potez obrazložio insistiranjem da Saifu, protiv koga je MKS podigao optužnicu zbog zločina nad civilima, bude suđeno u Libiji.

Ženeva : Gigantski akcelerator dostigao rekordni energetski nivo

Čet, 05/04/2012 - 21:06 -- MRS
lhc

Veliki hadronski sudarač (LHC), najveći svetski akcelarator čestica koji se nalazi u kružnom tunelu dugom 27 kilometara u blizini Ženeve, počeo je da radi na rekordno visokom energetskom nivou, čime su značajno povećane šanse za napredak u istraživanju - saopštila je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).Kako se navodi, jutros je u LHC-u izazvan sudar dva snopa protona u kojem je oslobođena enertija od čak osam teraelektronvolta, što predstavlja svetski rekord.

Priština : Tužilac Euleksa zahteva kućni pritvor za Ljimaja

Čet, 05/04/2012 - 20:39 -- MRS
ljimaj

Tužilac Euleksa je u utorak podneo zahtev da bivšem komandantu terorističke OVK Fatmiru Ljimaju, koji je optužen za ratne zločine tokm sukoba 1999. godine, bude određena mera kućnog pritvora - izjavila je portparol Pravne službe Misije EU Barda Azari. Ona je dodala da je tužilac za trojicu ostalih optuženih pripadnika OVK zatražio pritvor.

U Tursku stiglo 2.350 izbeglica iz Sirije za 24 sata

Čet, 05/04/2012 - 20:37 -- MRS
izbeglice-sirija

U jugoistočnu Tursku je u poslednja 24 sata stiglo oko 2.350 izbeglica iz Sirije, gde ih sada ima ukupno više od 21.000. Sve izbeglice stigle su u Tursku preko granice u blizini turskog sela Bukulmez. U Ankari se sa velikom zabrinutošću prati najnoviji razvoj situacije u Siriji jer se strahuje od još većeg talasa izbeglica, pogotovo ukoliko se ne prekinu borbe između snaga režima i pripadnika opozcije.

Brisel : Kuper osudio napad na srpsku delegaciju u Prištini

Čet, 05/04/2012 - 20:28 -- MRS
kuper

Robert Kuper, pomoćnik šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine, osudio je jučerašnji napad na delegaciju Vlade Srbije u Prištini. Ukazujući da takvi potezi nisu u duhu dijaloga, Kuper je podsetio da je delegacija iz Beograda bila deo Radne grupe za sprovođenje sporazuma koji su postignuti u briselskom dijalogu.

Strаnice