U fokusu

Ponedeljаk, 29 Jun, 2015 - 14:27

Godina 1999. ostaće zauvek u sećanju magistra kineskog jezika Selene Pjević, jednog od osnivača Redakcije za kineski jezik Radio Jugoslavije (Međunarodnog radija Srbija).

Lepa Srbija

Destinacije

Niš, jedan je od najstarijih gradova na Balkanu, na raskrsnici puteva koji povezuju Evropu sa Bliskim Istokom..

Spomenici kulture i istorije

Rtanj je poslednja planina u spletu Karpata, jednog od tri najveća planinska masiva u Evropi..

Priroda

Iako se nalaze u planinskom regionu, Divčibare sa 980 metara visine su visoravan...

Preporučujemo emisije

Evropa i mi

e                       

petkom od 13:00-13:30

Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom zavisi od napretka u implementaciji Briselskog sporazuma, a Evropska komisija je preporučila da se među prvima, pored poglavlja 23 i 24, otvori i 32 koje se tiče javnih finansija.

Na tapetu

n              

ponedeljkom od 13.30 do 14.00

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine donela je malo konkretnih dogovora, ali je stvorena dobra osnova za dalje približavanje stavova. To je, u najkraćem, sve što se moglo čuti posle sastanka dve delegacije predvođene premijerima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom. Razgovori se nastavljaju danas, a za analitičara Dušana Janjića glavni pomak u pregovaračkoj strategiji Beograda jeste otvaranje imovinskih i svojinskih pitanja. U emisiji još- kako će Srbija organizovati boravak sve većeg broja azilanata koji ilegalno prelaze granice, odnosno hoće li najavljeni mađarski zid pomoći da se to pitanje reši.  

Korak bliže biznisu

k                                 

utorkom od 12.00 do 12.30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisijeDunavska strategija je važan segment procesa evrointegracija, a Srbija aktivno učestvuje u realizaciji zajedničkih projekata sa zemljama Podunavskog regiona. Projekti su podeljeni u četiri grupe: povezivanje Podunavskog regiona, zaštita životne sredine, izgradnja infrastrukture i jačanje privrede regiona.  

Kulturno nasleđe

e                           

sredom od 13:00-13:30

Vladika Nikolaj Velimirović u toku Prvog svetskog rata, nastojeći da pomogne svom napaćenom narodu, održao je nekoliko važnih govora u gradovima Velike Britanije i SAD. O toj izuzetno važnoj misiji koju je vladika Nikolaj obavljao u toku 1915. i 1916. godine i kasnije, kada je prikupljena velika materijalna pomoć Srbiji, govori dokumentarni film  „Misija“ autorke Nene Mihajlović Vlajković. 

S kolena na koleno

s                    

utorkom od 13.oo do 14.00

Običaj gatanja i proricanja vekovima je prisutan u narodnoj tradiciji Srba. Tokom vremena ljudi su razvili najrazličitije načine da odgonetnu uzroke pojedinih događaja, ali i da saznaju šta im je sudbina namenila u budućnosti. Kako se mogu objasniti takve pojave i do koje mere su i danas prisutne kod Srba govori etnolog  i etnolingvista prof Ljubinko  Radenković.

Turizam

n                     

četvrtkom od 13.00 do 13.30

Počela je letnja turistička sezona širom Srbije. U Beloj Crkvi, mestu na jugoistoku Banata” sezona je polela “Karnevalom cveća, manifestacijom koja se ove godine održava 150 put. Belocrkvanski karneval spade mežu tri najstarija u Evropi. Turističko mesto plić, na severu zemlje ove godine obelećava 170 godina ogranizovanog turizma i sezona će biti ispunjena raznovrsnim kulturno-zabavnim i sportskim programima u čast jubileja. Takođe, planinski centri Kopaonik, Zlatibor, Tara i Stara planina spremno dočekuju goste. Posebnu atrakciju u zapadnoj Srbiji predstavlja izlet do Mogre Gore i etno sela Drvengrad turističkim vozom “Nostalgija” čuvenom uskom prugom “Šarganskom osmicom”.  Jedinstvena turistička manifestacija u ovom delu zemlje je i “Drinska regata”, u Bajinoj Bašti, koja čuva tradiciju starih splavara.  

Ekologija

e                       

četvrtkom od 13.30 do 14.00

Klimatske promene kao realnost u Srbiji i EU – izazovi, odgovori, mogućnosti. Da li su klimatske promene jedan od najvećih globalnih društvenih, ekonomskih i ekoloških problema. Koje su posledice klimatskih promena i šta Srbija preduzima u vezi sa ovim problemom. Koje su direktive Evropskog parlamenta u borbi sa klimatskim promenama. Ovo su pitanja na koja pokušavamo da odgovorimo.

Pošta slušalаca

Pratite nas

tfyt